A matematika tudománya sokkal kevesebb lenne ma a magyar tudósok nélkül. Ám kevesen tudják, hogy egy számtani jelhez is magyar – orkánsági – tudós neve kötődik.

1858-ban, egy Orkán megyei matematikus, dr. Oktrojál Ernő találta föl a számtan világában azóta is használatos kacsacsőrt.

Rájött, hogy két szám közötti hasonulást valamiképpen ki kell fejeznie. Mivel Orkánszentgyörgyön élt, szabadidejében egy kis háztáji gazdálkodást is fenntartott, ezért először a művelet bemutatására egy brokkolit használt fel. Így a képlet úgy nézett ki, hogy a tábla elé tartott egy brokkolit.

 10 [brokkoli] 12.

 A brokkolival több probléma is adódott. Egyrészt az orkánsági híres brokkolivész miatt igencsak drága lett a beszerzése, másrészről sokszor az éhező hallgatók miatt nem élte meg a következő előadást a jelnek használt zöldség. Harmadrészről pedig a brokkolival nehezen lehetett megmutatni (kicsiny volta miatt a hátsó sorokból alig kivehetően), hogy pontosan melyik szám, képlet a nagyobb.

Oktrojálnak ekkor a palánták mellől a haszonállatok felé fókuszált a szeme. Mivel büszke orkánságiként jelentős mennyiségű kacsát tartott otthon, egyetemi előadásaira egyik, Tamás névre „keresztelt” kacsáját vitte be magával. A kacsát kezébe vette és úgy forgatta, tartotta, ahogyan a matematika szigorú szabályrendszere adta. A hallgatók között a hangos kacaj mellett valamifajta elismerést is kiváltott. A professzort országszerte hívták különböző előadásokra. A népszerűség csúcsán viszont már külön szemináriumot kellett szerveznie a kacsák beszerzésére.

 

1860-ra már a matematikai jelek tudósaként ünnepelték, ami egyből szemet szúrt a Habsburgoknak, így a „kacsacsőr” kifejezés használatát betiltották, ellenkező hatást érve el ezzel: nemzeti hős lett Oktrojálból. Ekkorra a professzor feleslegesnek ítélte a kacsák bevonását, és saját szájtátásával jelezte a matematikai különbséget.

Ebből adódott egy szép, értelmiségi hagyomány Orkánlekszikán. Ha valaminek a fontosságát szeretnék kifejezni valami ellenében, akkor a kedvelt tárgy vagy személy felé elég kitátanunk a szánkat.

 

Szerelmet vall egy orkánsági sportoló

 

A jel így sokkal könnyebben terjedt el, és már Berlinben is használni kezdték, amikor egy königsbergi német tudós, egy bizonyos Leopold Hund a máig használt szimbólumot dolgozta ki a kacsacsőrre.

< >


 

Horn Gábor jobban kedveli számítógépét, mint Kóka Jánost

 

A német tudós megírta az ötletét Oktrojálnak is, aki viszont sűrű sértődések közt válaszolt rá. Leopold Hund publikálta az új jelet, ezzel világhírnévre téve szert, és Orkán megye szülöttjét a teljes feledésbe kergette. A városligeti milleneumi kiállításon már nagyon kevés érdeklődő látogatta meg Orkánszentgyörgy szülöttének sátrát. Családja körében,  magas kort megélve, a hírnevet maga mögött hagyva, 1905-ben hunyt el Oktrojál Ernő, a kacsacsőr feltalálója.

Szerző: a csuhás  2011.02.25. 14:36 1 komment

Címkék: matematika millenium brokkolivész kacsacsőr oktrojál ernő orkánszentgyörgy

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr72689981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gun_withthewind 2011.02.26. 21:09:52

Ernő egy máig élő legenda.
süti beállítások módosítása