Kondér Rózsa Mária néven látta meg a világot Orkánváradon 1850-ben. Későbbi visszaemlékezéseiben egy szép, de a szorgos falusi munka által megedzett kezű és arcú asszony képét idézte rendületlenül föl, mikor édesanyjáról kérdezték. Atyja leginkább iszákos volt, amikor nem, akkor pedig nem tartózkodott otthon. A később Orkánság „furmányosaként” emlegetett, ekkor még fiatal leányzó 1865-ben szökött el otthonról és Orkánlekszikára költözött, hogy megvalósítsa álmait.

 Egy bohém fiatal költőnél rendezkedett be, aki rendszeresen beszélgetett vele. Ez nagy változást jelentett eddigi életében. Először mosogatásból és karcolásból tartotta fenn magát, majd 1869-ben megpróbált elhelyezkedni az akkor felépült kőszínházban. Kapott is egy kőszerepet, ám ebben nem találta örömét. Többször jelentkezett Schwenk színpadra vitt regényének, a "Der einzeln held" egyik szerepére. Mivel a „Magányos Hős” híres Schwenk-regényben csak egyetlenegy szereplő van (tudniillik a Magányos Hős), aki mellesleg férfi, így (az akkor még) Kondér Rózsa Mária lecsúszott a szerepről. Ekkor (1872) változtatott nevet és a Szekfű Gyula által rendezett Neuerbacher-Schwenk családvita pátoszi színpadi feldolgozásában (A Neuerbacher-Schwenk családvita egyetlen nemzedéke címen játszották e kissikerű darabot) megkapta Neuerbacher Kármen szerepét. Innen felfelé ívelt színésznői pályája.

1879-ben már neki ajánlotta Szügyjáró Alfréd Bosznia lerohanásáról írt romantikus darabjában („Hercegovina hercegnője”) a női főszerepet. Szügyjáró Alfréd egyébként a kor megbecsült publicistája volt, a milleniumi Orkánság Herczeg Ferenc-e, illetve Nagy-Orkánság megálmodója.

Mustárfalvi Csipesz Róza karrierje az Olümposzig szárnyalt, ám magánéletében sorozatos gondok adódtak: bigott görög-macedón katolikus szülei a fellépései miatt kitagadták lányukat, a bohém fiatal költő pedig elvett egy megszöktetett úri lányzót; így Róza szép belvárosi villájában egyedül élte fiatal éveit. Pletykák persze terjengtek egy nála jóval fiatalabb katonatiszt és közte lévő vonzalomról, de tárgyi bizonyítéka nem maradt e kapcsolatnak.

Mustárfalvi Csipesz Rózát a pesti Petőfi Színház is meghívta, de ő nem akarta otthagyni Orkánlekszikát. Több díjban részesítették, tagja lett az Örökbecsü Magyar Színésznők Egyesületének, megválasztották a Beregffy Katalin Nőszövetség zászlófonójának, majd tiszteletbeli ülnökének, valamint Tisza Kálmán a Monarchia Közép-Érdemrendkereszt „közlegényi” fokozatával tüntette ki.


Az orkánlekszikai kőszínház, némi fával

 

1896-ban bemutatták I. Ferenc Józsefnek, aki a városi regék szerint rákacsintott a „Furmányos” színésznőre. Mustárfalvi Csipesznek a századfordulóig több kérője is akadt, de ő „senkihez sem vágta supulykáját”, ahogy Orkántamásiban mondanák. Rosszmájú pletykák terjedtek a villájában történő nagy italozásokról és légyottokról. Állítólag Szekrényessy Kálmán és Podmaniczky Frigyes is többször megfordult nála.

Az első világháború kirobbanásakor önkéntes hangulatnövelő volt, majd a sok vér és kötszer láttán mély depresszióba került. Idősen már nem tudta követni a fejlődő technika és gyorsuló világ vívmányait, a mozgókép és a film világa idegen volt és maradt mindvégig számára. Mustárfalvi Csipesz Rózának gyermeke nem született. 1925-ben Orkánlekszikán, egy szívrohammal járó automobil-balesettel végződött hosszú pályafutása. Ma utca és márványtábla őrzi nevét és emlékét.

 

Szerző: a csuhás  2010.04.08. 10:27 2 komment

Címkék: trianon szekfű gyula ferenc józsef schwenk orkánlekszika orkánvárad neuerbacher schwenk családvita nagy orkánság tisza kálmán beregffy katalin mustárfalvi csipesz róza szügyjáró

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr951903731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kémeri 2010.04.27. 20:47:41

Nem vagyok internethasználó és egyáltalán nem értem ezt az egész valós elemekkel ötvözött fiktív képtelenséget ami ill. amik az Orkánság c. írásban megjelennek. Mint a Szekrényessy család tagja és történész arra lennék kiváncsi, hogy a Szekrényessy Kálmánt érintő adatoknak van-e bármilyen konkrét realitása, ha igen mik azok.
Válaszát várva: Tisztelettel: Kémeri

a csuhás 2010.04.27. 23:42:29

Ahogy Juhász Gyula nem zúzatta be a fiktív költő fiktív, „Szeles lombok” című verseskötetét, ahogy Papp Gábor és Szörényi Levente sem járt Orkánvasváriban, ahogy Draskóczy tanár úrnak sem alakult ki hipotézise a kacsavári ütközetről, ahogy Mányoki Ádám sem festett „Beregffy Katalin elhajítása” című festményt, ahogy nem vágták fejbe Hiller Istvánt hajítóteknővel: úgy bizony a kitalált színésznőnél sem járt Szekrényessy Kálmán, főleg nem Podmaniczky Frigyessel.

Orkánság történelme leginkább fiktív adatokkal, személyekkel és helyszínekkel dolgozik, csak egyes esetekben ragadtunk ki a valóságból pár híres embert, hogy segítségül hívjuk fantáziavilágunk alátámasztására. Így került Szekrényessy Kálmán történelembe való révedésünk középpontjába, s voltunk bátrak fölhasználni az ő vadregényes életútját, hogy színesebbé tegyük a vidéket népszerűsítő blogunkat.
süti beállítások módosítása