Pünkösdkor nagyon fontos jelentősége van református vidékeken a konfirmációnak., így van ez Orkánnémedin és Orkánkajászón is. A konfirmációt követően zajlik az úgynevezett. szerkérfejés.

A szekérfejés folyamán a kocsik kerekét virággal díszítik föl a legények, s ezeken utaznak végig a környéken. Közben sűrűn pálinkát fogyasztanak.

 

Ha egy lányos ház előtt elhalad a szekér, a legények kurjongatással és kicsalogató énekekkel szólítják meg a szülőket és a szüzeket. Ők, ha elköteleznek egy fiatal mellett, fölugranak a szekérre, innen a mondás: „fölugrott ő már más szekerére!”, illetve elítélő módon: „több szekéren járt ő, mint Kárász bácsi” (Kárász bácsi egy mondás-beli pajzán lény).

 

A szekérfejést manapság már modernebb gépjárművekkel végzik, engedve a kor hívó szavának.

 

 

 

 

A Pünkösdöt követő kedden a legények lefejik a virágokat a szekérről és megy mindenki a maga dolgára. A másnapos legényeket a brutális orkánpáhi asszonyok kalapáccsal zavarják ki a földre dolgozni.

 

Szerző: a csuhás  2010.05.22. 22:30 Szólj hozzá!

Címkék: orkánnémedi orkánpáhi szekérfejés

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr762024008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása