Az úgynevezett „töményt” különböző tömítési eljárásokhoz használják. Ezt a más civilizációkban és kultúrákban nem prioritásként kezelt eljárást és eszközt nagy becsben tartják Orkánpüspökin. Természetesen, más falvakban is elterjedt szokássá vált az elmúlt században.

 

 

Orkánpüspöki apraja-nagyja kiveszi a részét a munkából: a postás, a bádogmester és a városban dolgozó fiatal. Mind szívesen készítenek töményt, a fényképen épp Sajtos  "Fracli"Tódor házánál.

 

 Ugyanis a tömény nem más, mint lepényből készített tömítőeszköz, amelyet rituális vízvezeték-szereléshez is használnak. Ez a lepény azért is különleges, mert a férfiak készítik el, miután magukra öltötték a férfi viseltest.

 

Tömény-kostolás felsőfokon.

 

A lepényt elkészítése közben többször falhoz paskolják, és keresztet rajzolnak rá. Finoman belevágnak a férfiak bicskájukkal, oda pedig kacsazsírt kennek. A sütőbe teszik, elkészülte után pedig elviszik a plébánoshoz, aki Boldog Özséb napján megszenteli a frissen elkészült töményeket.

 

Szerző: a csuhás  2010.06.16. 11:14 Szólj hozzá!

Címkék: kacsa tömény férfi viseltes

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr972085723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása