Orkánságban már évszázadok óta komoly károkat okoznak a frissen vetett szántóföldek, veteményesek rémei, a verebek (passer domesticus). A tájegységben ideális életkörülményekre lelő, rendre elszaporodó madárkák nagyon megkeserítik a gazdák életét, ezért ősapáik egy hatékony, de igencsak fárasztó módszert eszeltek ki a verebek elűzésére.

 

Eömberes-Kiss Miklós "Verébüldözők" c. festénye, 1923-ból.

 

 

A verébüldözés nem más, mint a csapatba verődött madarak tömeges üldözése, akár kilométereken, tűzön-vízen át. Az űzött madarakat lehetőleg egyetlen percre sem hagyják pihenni, leszállni. A kiszemelt madárcsapat űzetése addig tart, amíg a szárnyasok végkimerülésükben a földre hullanak, ahol a verébüldözők egytől-egyig agyoncsapják elnémítják őket. A módszert nem csak verebek ellen alkalmazzák, seregélyek, sőt varjak elleni üldözésekről is tudunk. Az egyes falvakban külön verébüldöző brigádok működnek (változó, kb. 10-30 fős létszámmal), melyek a brigádvezető ("verebes") portáján elhelyezett harangocska kondulásakor kötelesek azonnal rendelkezésre állni.

 

 Elhullott verébcsapat az Orkánpéteri főút aszfaltján (2008. tavasza)

 

 

Nem ritka, hogy a falvak közös verébüldözéseket szerveznek. Ekkor a szokásjog értelmében a legnépesebb falu verebese irányítja az akciót, amely a falusi férfiember virtuskodásának ideális színtere. A verébüldözésekről nem hiányozhatnak a disznósági őrök sem, akik a verébüldözők közt elvegyülve, egyfajta szabadcsapatként veszik ki a részüket a madarak üldözéséből. A hagyomány szerint a legeredményesebb verébüldözésre 1951. szeptemberében került sor, amikor Orkánbuggyos és Orkánvésztő lakosai - kiegészülve az Orkánságban kiránduló kínai egyetemisták csoportjával - legalább 2000 verebet, többszáz fürjet és cinkét, több fészekaljnyi fecskét és egy parlagi sast (!) tettek ártalmatlanná egyetlen délután leforgása alatt.

A szokás azóta is tartja magát, a terítékre kerülő madarakat pedig legtöbbször össznépi verébleves-főzés keretein belül fogyasztják el.

Szerző: a templomi udvarnok  2011.04.07. 15:12 1 komment

Címkék: verebes népszokás orkánvésztő orkánbuggyos orkánpéteri disznósági őr verébüldözés eömberes kiss miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr642807370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alsóorkánréti Könnyes Oszkár 2011.04.13. 12:06:43

Ha a levéltári források nem hazudnak, 1951 szeptemberében a népszokásról mit sem tudó - fővárosból idehelyezett - ÁVH-s egység fel akarta tartóztatni a "tömeget", ám így csak annyit értek el, hogy őket is elnémították. Az esetet aztán a helyi ÁVH megerősítése követte, ám a helyiek - igen nagy bátorságról tanúságot téve továbbra is halott, pontosabban elnémított verebekkel ijesztgették őket.

Helyi történészek szerint az ÁVH szervezeti bomlása ekkortól datálható, bár ezt még mértéktartó kutatók nem erősítették meg.
süti beállítások módosítása