Lassan, de biztosan gyűjtögetjük az érdekesebbnél érdekesebb népszokásokat Orkánságból. Ez alkalommal egy olvasói levél hívta fel a figyelmünket egy szokatlan hagyományra, amely az orkánsági esküvők előkészületeinek egyik velejárója.
 
A házasságkötés - eltekintve Királyné Frakk Olga házasságtörő hagyományaitól - Orkánságban is ünnepélyes esemény. A jeles napot megelőző készülődés egyik sarkalatos pontja a vendéglista összeállítása. Elmondható, hogy a tájegységben a legkedveltebbek a sátoros esküvők, akár többszáz résztvevővel. Néha egy-egy falu szinte teljes lélekszámával lagziba vonul. Ebből a megfontolásból Orkánságban nem esküvői meghívókat, hanem ún. távolmaradási kérelmeket küldenek azoknak a személyeknek, akik a házasulandók szemében nemkívánatosak a ceremónián, majd az azt követő vacsorán.
 
 
 
 
Bütyök Kázmér Orkánpéteri lakos összesen 17 távolmaradási kérelmet kapott élete során, ezzel nem hivatalos csúcstartó Orkánságban.
 
 
 
 
 
 
Az aprajázás első mozzanata a megfelelő üzenetsablon kiválasztása. Nem cifrázzák. Íme néhány tipikusnak nevezhető megfogalmazás a távolmaradási kérelmekből:
 
"Sajnálattal közöljük, hogy életünk legboldogabb napján az Ön jelenlétére nem tartunk igényt."
 
"Tisztelettel megkérjük, hogy házasságkötésünk napján a templomot és a lagzinak helyet adó rétet elkerülni szíveskedjék!"
 
"A családjaink/személyeink közötti kapcsolatokat terhelő, elsősorban múltbéli sérelmekre hivatkozva az Ön meghívásától eltekintünk."
 
"Rövid mérlegelés után arra jutottunk, hogy az Ön személye az esküvőn nemkívánatosnak minősül."
 
A leveleket természetesen nem a házasulandók, hanem azok ismerősei viszik el a címzetteknek. A távolmaradási kérelem átadásának legősibb-legszebb (?) módja az iromány háziállattal történő kézbesítése, kifejezve az aktus "fontosságát". Erre a célra jól idomított pásztorkutyát, kivételes esetekben öregebb kacsát használnak fel, de bármilyen két- vagy négylábú állat megteszi, ami elég okosnak bizonyul erre a feladatra.
 
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezek után ki tekintheti magát meghívottnak az esküvőre? A válasz egyszerű: mindenki, aki a házasulandókkal egy faluban lakik, és nem kapott távolmaradási kérelmet. A kérelem figyelmen kívül hagyása szörnyű véteknek számít, melynek büntetésekor a disznósági őrök egyszeri önbíráskodási lehetőséget biztosítanak az ifjú párnak.
Szerző: a templomi udvarnok  2011.06.09. 19:20 Szólj hozzá!

Címkék: népszokások kacsa orkánpéteri disznósági őr házasságtörő királyné frakk olga aprajázás távolmaradási kérelem

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr232971354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása