Lassan 7 éve, hogy az orkánsági metál szcéna alappillére, az Ütvefúró új lemezt adott ki. Idén viszont ez a széria megtörik és karácsonyra a boltokba kerülhet az új lemez, Horzsolj újra címmel. Ennek apropóján beszélgettünk Retkesi "Thunder" Oszival a bőgőssel és Plajner Cucu dobossal.

Vigyázat szókimondó szövegek (18)

awkward-metal-band-photos-7.jpg

A "Fúró" tagjai ahogyan még nem láthattuk őket. 2012 farsang. 

- Először is köszöntelek benneteket! Engedjétek meg, hogy onnan folytassuk, ahol hét éve abbahagytuk. Mi történt 2010 és 2017 között veletek?

Cucu: Őszintén? Semmi. Dógoztunk, koncerteztünk, nyilván pár sört bedobtunk, meg hát mindenki kicsit a polgári karrierjét építette. Én elváltam, majd elvettem egy 3 gyerekes szintén kétszer elvált asszonyt. 

- De még a telepen laksz nem? 

Cucu: Nem, kiköltöztem az alvóvárosba, köllött a hely, egyrészt a gyerekeknek, másrészt nálunk próbálunk a garázsban.

-Oszikám, nálad mi a pálya?

Oszi: Nézzed, én mindig egy finom lelkű ember voltam gecó, minden rezdülésére a környezetemnek érzékenyen reagáltam.

-De Oszi, ha jól tudom, neked volt egy tárgyalásod, mert megverted a feleségedet.

Oszi: Hát, az embert érzékenyen érinti, ha megszarvazzák, az asszonyt, mert ugye a feleségem volt -  persze. Pont rosszkor tudtam meg. Ha hó elején tudom meg, amikor még van málnám sörre, akkor lehet nem fajul el a dolog idáig. Tényleg sajnálom utólag, és büszke vagyok rá, hogy azóta nem vertem meg. Szerintem akkor is szeretett, most is szeret.

-Akkor mondhatjuk, hogy 7 év ide vagy oda, azért mégis balhés társaság maradt az Ütvefúró?

- Cucu: Ha az balhénak számít, hogy egy fergeteges buli után, még 2014-ben, a láposi motel berendezését kirámoltuk az ablakon, vagy hogy Oszika a hűtőszekrényben fürdött, akkor igen. Tiplinger Zsozsó meg belesz*rt a moteltulaj kocsijának a pótkerekébe. A rendőrség azóta sem tudta kinyomozni, hogy Zsozsó ezt hogyan vitte véghez, ő meg nem emlékszik rá.

- Gondolom, akkor gyűlt anyag bőven az új lemezhez?

Cucu: Anyag is, meg sztori is, persze. Pár haver elpatkolt, a Totyesz, meg a Bölény, de hát halandóak vagyunk, erre váltottunk jegyet. 

- Mesélnétek egy kicsit az új lemezről, történetéről, ihletről?

Oszi: Nézd, azé irodában dolgozni, napi sok órát, az azért gáz. Pár év alatt mindenki eljutott arra a szintre, hogy a főnöke kérte, csináljon valamit magával, mert ez így nem lesz jó. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha kiadnánk egy új lemezt. Érzelmileg is gyűlt már annyi gané, hogy jobb annak utat engedni. Szóltam Cucunak, hogy keresse már a verőit, meg szóljon a többieknek. Utána volt egy év ráhangolódás, összeverődés, lényegében ittunk. A baj az volt, hogy Cucuék még a telepen laktak, a garázs a ház aljában meg pont egy játszótér mellett volt. A milfek meg nehezen viselték, hogy már délután négykor ott vonyítottunk, meg okádtunk a garázs előtt. Az egyik odajött - jó kis bögyös 30-as, oszt megkért, hogy ne a gyerekek előtt csináljuk már, elég, hogy a gyerek pont ezt látja otthon is a fatertól. Na akkor jött a lehetőség és Cucu kiköltözött vidékre. Mielőtt eladta a lakást, jól szétb....tuk. Jó érzés volt megint kicsit állatnak lenni, kicsit dúlni. Nyilván nem kellett a szomszédba menni témákért. A zenei alapokat, lényegében azokból a számokból emeltük át, amelyeket el tudunk játszani, így került a híres Master of Puppets riff is a "Gépasszony" című szám intrójába. De loptunk a Slipknotól, a Paparoachtól is témákat.

- Nem gondoljátok, hogy ez gáz, vagy hogy beperelnek benneteket?

Cucu: Mé, oszt idejön valamelyik oszt mi lesz? Ha már idejön, akkor inkább adjon koncertet, ne ugasson. Különben is a helyi srácoknak az is kell, hogy magyar legyen a szöveg. Jó riff angol szöveggel itt lóf*szt sem ér. Senki sem mozdul rá. Hagyjál már.

-Jó látni, hogy a régi "Fúró" tagok ülnek ismét itt.....

Oszi: Szóval, elkezdtük témázgatni, Zsozsó hozta a szövegeket. Megtért, tudtad? Olyan dalok is születtek így, mint a Lélekvasaló, vagy az Ufózsoldos imája. De persze azért csináltunk könnyedebb számokat is, egyszerűbb szövegvilággal. Ilyen lett például a "Hugymeleg sör", amelynek a szövege pont ennyi is. Szerintem zseniális. 

-Azt olvastam valahol, hogy teljesen felhagytok a líraibb számokkal?

Cucu: Most annak mi értelme van, hogy jól beindul a nép és akkor hirtelen elkezdünk idétlenkedni, meg bohóckodni akusztikus rinyálós számokkal. Azalatt mindenki hugyozni, meg sörért kimegy. Ki marad az arénában? Nem, ezt elvetettük. Másrészt egy olyan betonkemény énekes, mint Zsozsó, hogy nézne ki, ha itt rína, meg nyerítene, rinyázna? Lószart. Tolni kell a büntetést bele az arcba. Kettő négy. Nagyanyám ha dobos lett volna, pont ezt ütötte volna ő is, érted miről beszélek?

- Igen. Igazatok van. Egyet nem értek viszont, látva a tracklist-et. Hogy került oda egy olyan szám, aminek az a címe, hogy "Szántsd szét a földem te állat"?

Oszi: Reméltük ez a kérdés nem kerül elő, de ha már igen, most vagy megütünk, vagy válaszolunk rá. Mivel jó gyerek vagy, inkább válaszolunk. Szóval, az van, hogy megkeresett egy traktorgyártó Bt és azt mondta, hogy, ha reklámozzunk a traktorját egy számba építve - ilyen direkt marketing, akkor nemcsak megfinanszírozza a lemezt, vesz egy hektó sört, hanem a földeken a traktorok pótkocsijaira is kirakhatjuk az új lemez reklámját. Na erre nem lehetett nemet mondani. Ezért van.

-Végezetül, mondanátok pár infót a lemezbemutatóról?

Oszi: A Jurásikban akartuk tartani, de valami g*ci megvette és szoliszalont csinált a helyén. Így a Spinében lesz. Jó hely, kellően igénytelen, meg tágas. Még a plafonról is emberek fognak lógni. Játszunk majd pár számot a Fúrjál szétről is, de  a hangsúly az új nótákon lesz. Lesz fény és pirotechnika és lehet cigizni bent. Szóval gyertek szarházik, széthorzsolunk benneteket, Karácsony előtt jól jön, nekünk meg a lovetta. Az őszinteségben hiszünk bazmeg. A vendégeid voltunk a sörre igaz? Köszönjük az interjút.

-Én köszönöm, egy élmény volt. Természetesen. Szevasztok.

Editor's note:

Szenzációs felvételek kerültek elő a '87-es  Villa Fesztiválról, ahol az Ütvefúró koncertet a rendőrség végül könnygázzal oszlatta szét. 

84214.jpg

 84216.jpg

Szerző: A böllér  2017.06.30. 11:05 Szólj hozzá!

Címkék: metál ütvefúró

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr8412630569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása