26405.jpgDr. Veretessy Károly, Zugság neves (Orkánságban leginkább hírhedt) irodalmára - pontosnak tekinthető önmeghatározása szerint "Zsörtölője", a Zúgolódó elnevezésű folyóirat egyszemélyes megjelentetője a Bayer Zsolt botrány után váratlan húzással visszaadta Boross Péter miniszterelnöksége idején kapott Lovagkeresztjét.

Dr. Veretessy-ről készült egyetlen ismert kép, nem sokkal azután, hogy majdnem aláírta a Demokratikus Chartát (az irodalmár a kép hátterében, egyedül ül, a kép készültekor épp a Tudjukkik-en dolgozott).

Veretessy látszólag Bayer miatt adta vissza a megtisztelő kitüntetést, hozzá közel álló - igen csak gyér és az idő előrehaladtával általában olvadó számú - források szerint azonban valójában azért, mert a botrány kipattanása után a Lovagkeresztet megkapók listáját böngészve elhűlve látta meg az orkánvári  dr. Elek Tihamér néprajzos nevét, így dr. Veretessy első és második dühében nemes egyszerűséggel kidobta a díját.

Veretessy egyben felszólított minden zugsági kitüntetettet, adják vissza Lovagkeresztjüket, ha nem, azzal szembeköpik az egész Zugságot, mint mondta,

"aljas, olcsó szaréletűekké, ordas hitvány gazemberekké, férgekké válnak azok, akik nem törlik le ezt a gyalázatot"

- majd a Zugság szerte húsáért népszerű és az egész régióban tenyésztett lápi disznók közé vetette a díját.

Rossz nyelvek szerint Veretessy bátor tette közben azt kiabálta, hogy "ő aztán nem ül buszra és nem viszi fel annak a vívócskának a díjat, ennyit nem ér az egész" (Veretessy a környezete szerint az utóbbi pár évet életvitelszerűen a Szomjas Disznó névre hallgató, magát espresso-nak tituláló vendéglátóipari egységben töltötte, amely Zugság szerte népszerű a környék, leginkább önjelölt értelmiségei körében), így nem igazán tudja, hogy egy ideje már nem "a vívó" Schmitt Pál, hanem a Áder János a köztársasági elnök, bár akkor nagy valószínűséggel a "pecás" jelzővel illette volna, köztudomású ugyanis, hogy azokat is megveti.

Dr. Veretessy úr igen bátor kiállását - és persze felszólítását - azonban némileg árnyalja a tény, hogy Zugságban egyedül ő rendelkezett (tulajdonképpen még rendelkezik, mivel a lápi disznók közé eddig senki nem mert bemenni a plecsniért) Lovagkereszttel, ő is tévedésből, mivel Boross Péter miniszterelnök valójában a kiváló biokémikus és orvos Dr. Keretessy Kálmánnak tervezte odaadni még 1993-ban, de az akkoriban  igencsak kaotikus időket megélő két tájegység eldurvuló magánháborúja (ne feledjük, ekkor volt a II. Hajítóteknő háború és a megdrágult babpálinka miatti Kordé-sztrájk) közepette valahogy elkeveredett a díj.

Veretessy persze büszkén viselte a szerinte megérdemelt díját, egészen 1995-ig, amikor is a Horn-kormány idején, az orkánújvárosi MSZP-s polgármester Varnyú Tivadarné - közbenjárására (leginkább idegesítő, szűnni nem akaró telefonálásainak hatására, a Bokros - csomag kellős közepén Horn Gyula gyorsan kitüntette dr. Elek Tihamér orkánság szerte tisztelt és megbecsült orkanológust a Lovagkereszttel. Varnyú célja természetesen "a csorba kiköszörülése" volt - mint mondta a polgármester asszony, elvégre mégsem járja, hogy Zugságnak legyen, Orkánságnak pedig ne legyen Lovagkeresztje.

Itt természetesen nem ért még véget a történet, ugyanis Hornék a Bokros-csomag megalkotása és a nagy kapkodás közepette csak az érintettnek felejtettek el szólni, Varnyú Tivadarné, vagy ahogyan a városban jó szívvel emlékeznek róla: Géza néni, pedig nem is akart, ugyanis neki csak akkor szóltak, hogy dr. Elek amúgy a helyi konzervatív és keresztény értelmiség egyik vezető alakja.

Itt kell megjegyeznünk. hogy dr. Veretessy úr viszont a zugsági munkásszerveződések egyik vezető élharcosa volt, egy korai lapjában, a Samu és Pajszerben élesen bírálta a jobboldali és népi írókat, de leginkább az orkánságiakat, színvonalas tárcáiban pedig megveretéssel fenyegette meg azokat, természetesen irodalmári értelemben. Ily módon politikai vonalat felesleges is lenne keresnünk, esetleg néhány babpálinka után.

Visszakanyarodva a jelenhez, dr. Veretessy döntésével párhuzamosan az orkánújvárosi városházán (amit az országban egyedülálló módon, csak Varnyú bukása után, 2006-ban neveztek át Tanácsházáról) megtalálták dr. Elek kitüntetését, amit az egyébként jobbos képviselő-testület nyomban vissza is küldött Áder Jánosnak, természetesen a néprajzos tudós megkérdezése nélkül. Városházi forrásunk szerint emögött az az elgondolás húzódott meg, hogy a fővárosba még véletlenül se a zugsági visszaadás híre jusson el először, vagyis nem akarták, hogy ezt a dicsőséget is a zugságiaknak írják.

Ily módon tehát most sem Orkánság, sem Zugság (leszámítva persze a lápi disznókat) nem rendelkezik Lovagkereszttel, így sikerült megkímélni a két tájegységet egy újabb botránytól és háborútól.

Veretessy újból megtalálta békéjét törzshelyén, és állítólag már legújabb művén,  a "Disznók közé a díjat" című szatirikus, orkángúnyoló művén dolgozik, dr. Elek Tihamér pedig soha meg nem kapott díjától fel nem kavarva folytatja kutatásait az orkánsági kacsatenyésztők sajátos, de mégis rideg, embertelen, ám - szerinte - oly kedves világáról.
Alsóorkánréti Könnyes Oszkár
Szerző: Oszi bácsi  2016.08.26. 08:33 Szólj hozzá!

Címkék: lovagkereszt Dr. Veretessy Károly Dr. Elek Tihamér Varnyú Tivadarné

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr7011653018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása