Felkértük a közismert politológust, elemezze az orkánsági választási eredményeket és ossza meg velünk tapasztalatait. Az alábbiakban a szakértő tanulmányát olvashatják. Köszönjük a neves politológusnak a szakmai és emberi kedvességet.

Az orkánsági választások különlegességét (és egyben fontosságát) az egyedülálló és az országostól teljes mértékben különböző politikai struktúra adja, ami bár önálló, mégis szoros egységet alkot az országos eseményekkel, amelyek bizony hatással vannak az orkán választási körképre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az orkánújvárosi Mustárfalvi Csipesz Róza Lánygimnázium és Vendéglátóipari szakmunkásképző növendéke élete harmadik választásán (fotó: Orkánimage.com)

Az orkán körzet különlegességét az adja, hogy az orkánok láthatóan nem kedvelik az országos politikai pártokat és a független jelölteket. Előbbire számos korábbi példát tudunk hozni, ámbár a blogújság szűk terjedelme nem engedi ezt most meg. A független jelöltek esetén azonban mindenképp kiemelendő Alsóorkánréti Könnyes Tódor, a közismert és kedvelt Oszkár öccse, aki viszont egy malac miatt gyakorlatilag megsemmisítő vereséget szenvedett a Polgári Egységpárt jelöltjétől: Kakas István a keleti járás népszerű körböllérétől.

Lássuk a pártokat: a választás egyértelmű győztese az Orkánsági Polgári Egységpárt, 23 polgámesterrel, köztük Orkánújvároséval. Dr. Bartókné dr. Vincze Zsuzsanna értékelése szerint az eredmény híven tükrözi az orkáni választók rendszeváltó hangulatát. A kérdésre azonban, miszerint milyen rendszerváltó hangulatra gondol, amikor az Polgári Egységpárt irányítja a régiót 12 éve – nem kívánt válaszolni.

A nagy vesztes természetesen az Orkán Népfront, mely csupán Orkándamásdban (Dallamos Teréz) tudta megtartani pozícióját, valószínűleg azért, mert a Polgári Egységpárt valami érthetetlen oknál fogva azt a Puplyák Gézát indította el, aki korábban a zugságiakkal való megbékélést szorgalmazta. Puplyákot az Egységpárt és a Lehet más Orkánságon kívül minden párt elutasította. Fontos tanulság, hogy az orkán – zug ellentét még jó ideig tematizálhatja a közbeszédet orkán- és zugszerte. Puplyák kereken egy szavazata azt jelentette, hogy sem egykori, sem jelenlegi felesége nem szavazott rá, ami a helyi húsbolt vezetője, id. özv. Kovács Imréné (Imre néni) szerint nem is olyan meglepő.

De nem Orkándamásd volt az egyetlen meglepetés Orkánságban. Az Orkánsági Nemzeti Feltámadási Arcvonal (továbbiakaban ONHA) élvezetes és aktív kampánya során (hajítóteknőzés Zugság irányába, furmányozás Orkánújváros főutcáján, Orkán vezér szobrának leleplezése Orkánősiben) majdnem minden faluba eljutott a párt elnöke, ifj. Steiner Walter Károly. Könnyes Oszkár mértékadó elemzése szerint az ONHA nagyszerű (6 polgármesteri szék) eredményét a korrupció helyi megfelelőjének tartott kacsásodásnak és kacsabűnözés, illetve az éles zugságellenességnek köszönheti (a párt minap új közlemény adott ki, mely szerint Könnyes úr III/III/B Orkánelhárítási osztálya által lett beszervezve), így a továbbiakban nem tekintik Könnyes urat mértékadó elemzőnek, a párt aktivistái és szimpatizánsai pedig a továbbiakban eltekintenek az alsóorkánréti Művelődési Ház programjainak látogatásaitól. A botrány boritékolható. Az ONHA tehát szárnyal, a jövő nagy kérdése, hogy a lendület kitart-e, vagy egy hajítóteknő lendületével süllyednek-e vissza az ismeretlenség homályába.

Végezetül a Lehet Más Orkánság és a Kétfarkú Kutya pártjának gyakorlatilag értékelhetetlen szereplése bizonysága annak, hogy a két párt beágyazottsága finoman szólva is kívánnivalót hagy maga után. Ezen kívül súlyos politikai hiba volt a párt elnökének, Kovács Napvirág Hajnal-nak a Lehet Más Zugság elnökével való közös malaclekvár fogyasztása. Ez egyrészről a maradék vegetáriánus orkánt is elriasztotta, másrészt maga ellen hergelte gyakorlatilag az egész tájegységet. Ha igazak a hírek Kovács Hajnal Zugvárba emigrált.

Török Gábor

Szerző: Alsóorkánréti Könnyes Oszkár  2010.10.25. 11:07 3 komment

Címkék: választás török vincze gábor dr. oszkár zsuzsanna könnyes bartókné alsóorkánréti

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr902397003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a csuhás 2010.10.26. 10:32:55

Ha ez a cikk eljut az Orgona családhoz, lehet, hogy elindulnak orkán kisebbségi jelöltként!
süti beállítások módosítása