A máshol szinte egyáltalán nem fellelhető koldusnárcisz (Narcissus Orcaniae) a tájegység legelterjedtebb virágfélesége, az orkánsági hobbikertészek és háziasszonyok közkedvelt növénypéldánya. Alkalmazzák dísznövényként, ruhadíszként, sőt egyes helyeken teát is főznek belőle.

 

 Koldusnárcisz-virágzás az orkántölgyesi kiserdőben.

 

 

 

Az átlagos orkánsági porta nehezen képzelhető el koldusnárcisz-díszítés nélkül. A sárga színű, laikus szemmel tökéletesen hétköznapi növényt valóságos kultusz veszi körül Orkánságban; számos helyen rendeznek koldusnárcisz-ültető versenyt vagy teafőző-bajnokságot, ahol a teafőzet minimum felét e növényből kell összeállítani. A hiedelem szerint a koldusnárciszból készült tea erős afrodiziákum, ami lánygyermek fogantatását idézi elő (talán éppen ezért nem alkalmazzák széleskörűen). A koldusnárcisz virágát pedig a legények tűzik mellükre akkor, ha alkalmi partnert kívánnak szerezni maguknak (ez a "szokás" csak a XX. század végén kezdett elterjedni Orkánságban).

 

 Kürtösné Zagyvafőy Etelka néni, Orkánbuggyos jelenlegi nárcisznagyasszonya.

 

 

 

A koldusnárcisz ültetése, majd a palánták kihelyezése és mustrálgatása kiváló időtöltésnek számít az orkánsági falu hétköznapjai során. A tájegységben már évszázadok óta divat az ún. "nárciszséta", melynek során az éppen ráérő asszonyságok csapatosan járják végig a falvak utcáit, koldusnárcisz-díszítések és újonnan kihelyezett palánták után kutatva. Egy-egy új palánta megjelenése, vagy a szokásostól akár hangyányit eltérő díszitési módszer felfedezése többnapos muníciót jelent az utcai pletykálkodások során. Számos helyen szokás a falu "nárcisznagyasszonyának" megválasztása; a megtisztelő címet az a háziasszony kaphatja meg, aki a legtöbb elismerő szót kapja az ősszel esedékes falusi florália során.

A növény május elején virágzik, szedése napokig tartó közösségi programot jelent a tájegység területén.

 

Szerző: a templomi udvarnok  2010.06.24. 14:23 3 komment

Címkék: koldusnárcisz orkántölgyes orkánbuggyos nárciszséta nárcisznagyasszony

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr312106570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a csuhás 2010.06.25. 08:17:23

Etelka néni kicsit nárcisztikus...

Szelsofroccs 2010.06.25. 17:04:57

Tehát a nárciszolás is innen ered? Nálunk, Orkánfenyvesen a fiús házakhoz vitték a lányok a koldusnárciszt, ami itt persze inkább Ángyosnárciszként ismernek.

a templomi udvarnok 2010.06.25. 18:43:11

Az "ángyosnárcisz" elnevezést egy régi sérelem miatt nem tüntettem fel a bejegyzésben. Etelka néni ugyanis Orkánfenyvesen született, ahol két alkalommal is elhappolták előle a nárcisznagyasszonyi címet! Etelka néni olvassa a blogot így megígértem neki, hogy nem használom a 'fenyvesen elterjedt kifejezést.

A 'fenyvesi szokás -amit írsz, hogy a lányok viszik a fiús házhoz a virágot- talán arra vezethető vissza, hogy a faluban közkedvelt a koldusnárcisz-tea fogyasztása, és feltűnően kevés fiúgyermek születik, van rájuk "kereslet"... Talán mégis igaz a legenda?:)

Lennék én legény Orkánfenyvesen!
süti beállítások módosítása