Köszönjük a bejegyzést Ispotályos Julius-nak (Főkuruzslónak), a radiológusok és ultrahangosok gyöngyének.

A Kockalabdázás az Orkánság legöregebb és tudomásunk szerint a világon egyedül itt űzött sportja. Eredete a középkorba nyúlik vissza, mikor a hagyomány szerint Mátyás király vadászat közben látogatta meg Fekete Seregének brigadérosát, Hollófi Fekete Somát, annak orkánbezerédi várában. A várúr csillagjósa, Göncöl Stella a kor kiváló matematikusa volt, aki miután nem tudta megoldani a kör négyszögesítését elkezdett fogalkozni a gömb kockásításának problémájával.

 

Göncöl Stella, Orkánbezeréd várának hibbant csillagásza, a kockalabda feltalálója

 

 

Mátyás, az Orkánság utolsó griffmadarának elejtése után, melyet részben Göncöl Stella jóslatának köszönhetően kerített kézre, végre hajlandó volt meghallgatni a gömbösítésről szóló elképzeléseket. A bonyolult matemaikai bizonyításokat azonban nem sikerült megértenie Mátyásnak, ezért kézzel fogható magyarázatot kért. Néhány héttel később három társzekér érkezett a visegrádi várba nagy ládákkal megrakva.  Mikor ezeket a király előtt kinyitották, tucatjával hullottak ki belőlük a királyi udvarban és a nemesi körökben éppen akkor nagyon népszerűvé váló labdák. Csakhogy az őrült Göncöl Stella - igazát bizonyítandó - annyira bepréselte a labdákat a ládákba, hogy azok a nyomás és a hosszú utazás hatására valóban kocka alakúvá váltak (Quod erat demonstrandum). Mátyás haragjában az egész küldeményt visszatoloncoltatta Orkánbezeréd várába azzal a pecsétes királyi utasítással, hogy kocka alakú labda soha többé nem hagyhatja el az Orkánságot. Külön büntetésként pedig megtiltotta igazi - gömb alakú - labdák bevitelét.

Így kezdődött el kényszerből az Orkánságban a kocka alkú labdák használata. Évszázadok során lassan kialakultak a szabályok, létrejöttek a csapatok. Napjainkban már 7 klub vesz részt a bajnokságban. Az igen bonyolult szabályokról most nem áll módunkban magyarázatot adni, csak néhány érdekesség a játékról:

Ha már a labda szögletes, gondolták az első játékosok, legalább a pálya legyen kör alakú. Így a kapukat változó pontokon el lehet helyezni a kör valamely átlójának végpontjain, az időjárásnak és a közönség elhelyezkedésének megfelelően. A cél a labda bejuttatása a kapuként szolgáló, oldalára fordított faládába. A faláda a szabályok szerint alig lehet nagyobb magánál a labdánál. Ennek köszönhetően a mérkőzésenkénti gólátlag alig haladja meg a 0,6-ot. Ezért a gól miatt kitörő öröm egy újabb furcsa szokást szült. A gól után mindkét csapat, sőt az egész közönség bevonul a minden pálya szerves és kötelezően megépítendő részét képező kocsmába, ahol a gólszerzőnek egy egész, a csapat tagjainak fél, az ellenfélnek negyed snódvájdlingnyi babpálinkát kell elfogyasztani. A nézőknek tetszés szerint. Ezután visszatérnek a pályára és a meccs folytatódik.

 

A híres 1897. évi döntő egy pillanata

 

 

 

A legérdekesebb azonban a csapatok létszáma. A hazai csapat mindig egy fővel kevesebbel játszik. Ennek oka is a múltban keresendő: az 1897. évi bajnokság döntőjének visszavágóján a hazai csapat megdöbbenve vette észre, hogy az ellenfél egyik játékosa nem jött ki a második félidőre. A meccset lejátszották. A házigazdák nyertek és a bajnokság is az övék lett, de a hirtelen jött vihar miatt az ünneplés hamarabb ért véget és mindenki hazasietett. A győztesek kapitánya büszkén vitte a serleget, de otthon a feleségét az ellenfél hiányzó játékosának karjai közt találta. Mindkettejüket alaposan eltángálta a kupával (amin még a mai napig is látszanak ennek nyomai, és mementóként nem is akarják kijavítani). Ezért jött létre az a szokás, hogy a vendéglátó csapat egy tagja nem megy fel a pályára, hanem a meccs végéig a kapuban áll, és nem enged ott kilépni senkit.

 

 Idén sajnos belvíz borítja az orkánbuggyosi kockalabda-pályát...

 

 

 

Szerző: a templomi udvarnok  2010.07.18. 19:26 1 komment

Címkék: snódvájdling kockalabda orkánbezeréd orkábuggyos göncöl stella hollófi fekete soma

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr782159347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelsofroccs 2010.07.21. 10:43:59

Az Orkánveremence - Orkánfényes mérkőzésen történt meg az a csoda, hogy a csapatok 6 gólt lőttek, aminek köszönhetően a veremencei Robbantott Kacsához elnevezésű intézmény teljesen kifogyott a babpálinkából.

A OKSZ (Orkánsági Kockalabda Szövetség) főtitkára, Nagytelepi Lajos szerint azonban a belső vizsgálat kiderítette, hogy a faláda jóval nagyobb volt a szabályosnál. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy Snódli József, veremencei kocsmáros felelőssége a kínos ügyben messzemenően bizonyítható, mivel ő helyezte el a pályán a nagyobb ládákat, hogy aljas módon minél nagyobb nyereséget szerezhessen. A szövetség három mérkőzésre eltiltotta Orkánveremence csapatát, így akár ki is eshetnének, ha létezne alacsonyabb osztály.

A szövetség felhívja mind a hét csapat figyelmét, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrizzék a pályák mellett található korcsmákat és italboltokat, az ilyen sajnálatos esetek elkerülése véget.

További kellemes kockalabdázást és babpálinkázást kívánunk!
süti beállítások módosítása