1803-ban született a család Orkánytarjáni birtokán harmadik gyermekként. Édesapja (ki a keresztségben a Dezső Géza nevet kapta) jozefinista volt és 2,5 évre elítélték a Martinovics-perben.

 

 

A híres orkántarjáni Orkány-ház

 

 

 Ezek után fiainak megtiltotta a közügyekben való részvételt. A börtönben egyébként az apa megírta a korszakban híresnek számító hadászati könyvét „A trójai faló és Bastille ostromának összefüggéseirűl és kölcsönhatásairúl” címmel.

A kis Dezső Aurél magántanulóként kitűnt a lovaglásban és a kacsarobbantás tudományában. Magántanára a költőfejedelem egyik unokája, azaz Stefan Schwenk volt, akit szigorú erkölcsössége miatt „das Panzerheilige”-nek neveztek környezetében. A jó képességű Dezső Aurélt katonai pályára szánták, így került a Bögel-Jusupovic Hadi Akadémiára, ám ott egy kacsaevő-versenyen súlyosan megsérült, melyből ugyan felépült, de ez kettétörte katonai karrierjét.

1830-ig szerencsés italozási szokásaiból tartotta fenn magát. Egy orkándezsői szemét-kopogáson ismerte meg élete nagy szerelmét, pincéssi Pincze Henriettát, kihez több elhanyagolható verset, és irodalomtörténészek egybehangzó utasítására elégetett levelet is írt.


 

pincéssi Pincze Henrietta. Nevéhez több fennmaradt történet is fűződik.

 

 

1836-ban egy véletlen folyamán beválasztották Zólyom vármegye küldöttének. (Lásd: Horváth Mihály: gróf orkáni Orkány Dezső Aurél a rendi országgyűlésben. Tarquinius Kiadó Pesti Nyomdája, Bp., 1883. 12 l.) Orkány a pesti árvíznél is próbált kitűnni a tömegből, de átgondolatlanul lóval próbálta kimenteni az elázott polgárságot; hat kancája veszett oda.

Sokáig nem találta a helyét: a centrista erőkhöz csatlakozott, majd Kossuth-pártjára állt, bár Orkányról az Országgyűlési Tudósítások mélyen hallgattak. 1840-ben megunta a rendi képviseletet és otthoni birtokán rendezkedett be. Az igazi fényt életébe 1848 hozta el. A kor szavát későn hallotta meg: az eseményekre akkor figyelt föl, mikor Jellasics hadserege áthaladt a birtokán. Mivel a horvát-magyar barátság hiú ábrándjába kergette magát, ezért szedett-vedett sereget töménnyel és mirhával ajándékozta meg. Ezt Kossuth sosem bocsátotta meg Orkánynak.

1848. májusában régenstizedesnek nevezte ki az OHB. Orkányhoz köthető a dicsőséges Tavaszi Hadjárat legnyomorultabb csatája, az orkántamási pattanós ütközet. Gróf orkáni Orkány Dezső Aurél úgy gondolta, az osztrák könnyűlovasságot ágyúrohammal kényszeríti térdre először, majd a lovasság átugratja („átpattan”) az osztrák gyalogságon, s így nem kell megkerülni őket, egyből a hátukban lehetnek. Nem jött be. A stratégiai kudarc láttán régi pánikbetegsége lett úrrá, és a csata közben irányt módosított: seregét a Török Birodalom felé vezetve képtelen futásnak eredt megmaradt alakulatával.

Kivéve egyik tisztjét, akiről itt feltétlenül meg kell emlékeznünk: ő nem más volt, mint Comb Sándor, aki később 1849-ben visszatartotta az előrenyomuló oroszokat az Asszony-hágónál.



Orkántamásiban ma futóverseny és lovasbemutató keretében emlékeznek meg a pattanós ütközetről.

 

 

Visszatérve Orkányra és hadára, a kracnevárkai határbódéban békésen pipázgató törököket meglepetésként érte az Orkány-had, így könnyedén lekaszabolták őket mind egy szálig – ezzel a szabadságharcos Magyarországnak komoly diplomáciai problémákat okozva. Orkányt csúfosan lefokozták és megparancsolták, hogy vidéki udvarát ne hagyja el.

Az oroszok bejövetele mély depresszióba taszította, ám a reménytelenség nem lett úrrá rajta. Példaképe, gróf Hetveny-Roehleder Lajos (1713-1780) nyomán a szolgákból és cselédlányokból reguláris hadsereget szervezett. 1854-ben szabadságharcot próbált kirobbantani, de ez nem terjedt túl az akkor már hatóságok által gondosan körbekerített birtokán. Függetlenség-párti képviselő szeretett volna lenni, de nem jött össze.

Magányosan, gondoktól és szesztől átitatva hunyt el. Régi udvarházában ma múzeum és parasztház található.

 

Szerző: a csuhás  2010.05.11. 16:39 Szólj hozzá!

Címkék: trianon 1848 schwenk orkántamási orkántarján pincze henrietta comb sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr141992751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása