Egy előző írásunkban már szóltunk a válás körüli procedúráról, a Házasságtörő-teremben történő eseményekről, illetőleg az azt követő ünnepségről.

Ám a válási szertartás fontos része az azt megelőző esemény, amikor a messziről érkező vendégeket az akkor még együtt lévő pár fogadja egy kis elemózsiával, úgynevezett Ridegtállal.

A ridegtálas ebéd az eseménnyel párhuzamba vonható nevű, rideglevessel veszi kezdetét. A betűtésztával, kacsafejjel és muskátligyökérrel ízesített leves langyosan tálalják.

Képünkön egy kellemes megjelenésű ridegleves. Jó étvágyat!

 

A ridegtálat - hiszen modern szokásról van szó - svédasztalon szervírozzák. A leveseket viszont egy-egy tányérba már előre kikészítik, hogy mindenki ugyanannyit egyen a gusztustalan ételből. A rossz szájíz igen fontos a válási procedúra elkezdéséhez!

A leves követően a malaclekvárral elkészített lepényt fogyasztják a tisztelt vendégek. Ezt díszíthetjük erős paprikával, szilvával, vagy éppen nagyobb adag esetén malacfejjel, ahogy ez a búzásleves-kocsonya esetén is tradíció.

Ha a családot anyagilag megviselte a válás, puritán módon is tálalhatjuk. (lásd alsó képünket)

Az egész esemény fontos részét képezi a házasságtörésnek, illetve az azt követő válásnak. Nem mellesleg a ridegtálas étkezésen a részvétel kötelező, kibújni csak a helyi párttitkár engedélyével lehetett, mára viszont ez az opció is megszűnt.

A ridegtálás ebéd lepénye mellé érdemes babpálinkát vagy édes likőrt fogyasztani, hogy elvegye az ízét!

Szerző: a csuhás  2011.06.27. 20:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr293019822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása