Hertzmann Tulipán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Erőforrás államtitkárságának miniszteri rangú címzetes oktatási államtitkára egyben rudabányai címzetes püspöki vikárius, ellátogatott az orkánújvárosi Gróf Hetveny-Roehleder Lajos Gimnázium és Szakmunkásképző nyári pedagógus továbbképzésére, és tartott teljes körű előadást az iskolai álhírek kezeléséről, illetve a gyermekcsínyek helyes meghatározásáról.

 

Itt járt az államtitkár

 

A tanári karnak kötelessége és joga, hogy a gyerekek között terjedő álhíreket, pletykákat megakadályozzák, a pad alatt terjedő leveleket (különös súllyal a szerelmes levelekre) elkobozzák – mondta Hertzmann. A szakember kitért az alsó-tagozatos buktatásra is, igaz, e tárgykörben az Orkánsági Közoktatási Hivatal Általános Tantervi Osztálya előremutató megoldást dolgozott ki, és fogadtatott el Hiller István egykori oktatási és kulturális miniszterrel orkánsági látogatása idején. Igaz, a dokumentum aláírása előtt az exminisztert egy hajítóteknő homlokon találta, ámbár ennek ellenére hiteles maradt a miniszteri aláírás.

Tehát az orkáneljárás (a szaknyelv már így definiálja) szerint, ha az osztályban egyetlenegy tanuló is megbukik, az egész osztály évet ismétel. Ennek kettős hatása lett Orkánság életében. Egyrészről az osztályok rendkívül összetartóak lettek, másrészről megoldódott a munkanélküliség problémája is, hiszen nem egyszer 20 évesen végzik el az alsó-tagozatot a kisdiákok. Nem mellesleg az intézkedés mellett foglalt állást a helyi cigány önkormányzat vezetője is, dr. Lakatos Márkó is, aki szerint ezzel Orkánságban megoldódik a cigánygyerekek iskolai lemaradásának problémája is.

Az előadás végeztével Hertzmann Tulipán meglátogatta az Orkánlekszikai múzeumot, ahol megtekintette Gróf Hetveny-Roehleder Alfonz eddig lappangó, de dr. Máhler B. Zsigmond irodalomtörténész által felkutatott, „Fekete Orkán” című versének eredeti kéziratát. Sajnos a vers soha nem jelenhetett meg, hiszen Babits Mihály „Fekete Ország” című művére több elemében is hasonlított, bár a két költő levelezéséből (mely sajnos csupán egy levélváltás volt) nem sikerült eldönteni, ki írta előbb a neves verset vagy verseket.

A kiállítás megtekintése után
Hertzmann Tulipán és a minisztérium küldöttsége visszautazott a Székesfővárosba.

Könnyes Oszkár, Alsóorkánrét
Szerző: a csuhás  2010.07.22. 20:21 Szólj hozzá!

Címkék: orkánújváros hertzmann tulipán orkáneljárás

A bejegyzés trackback címe:

https://orkan.blog.hu/api/trackback/id/tr642169363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása